Aktuella föreställningar

Till alla våra föreställningar kan du boka workshops. 

Inre röster i korridoren, en föreställning om självkänsla och prestation.
Målgrupp: åk 6- gymnasiet, samt vuxna.

Alla måste vi prestera ibland, men hur kan vi prestera utan att tappa bort tron på oss själva?
Vårt samhälle ställer höga krav på oss, vi ska vara effektiva, felfria och ständigt tänka framåt. Vi måste lyckas, se bra ut och prestera på topp. Snabbare, uppåt, framåt! Men, vad gör det med oss egentligen? Hur hanterar vi en person i gruppen som överpresterar? Vad gör vi med kraven och motgångarna? Är prestation alltid något negativt? Det är frågor som lyfts i föreställningen genom dans, teater och musik.

Publiken får möta karaktärer med för höga krav på sig själva. Jessika, Mimmi och Rex, från företaget Prestationstrappan, vill få dig att bli en lyckad människa. Hur blir du det?
Enkelt... med rätt kläder, träning och kost såklart! 

Vi får även se musikern, dansaren och skådespelaren, alla märkta av för höga krav på sig själva. Tillsammans tar de sig fram genom livet och slår knut på sig själva.
Går det att misslyckas på ett lyckat sätt? Kan kreativitetens rum verka som en läkande kraft?

Föreställningen genomsyras av humor och vi hoppas att du lämnar scenrummet med nya tankar om dig själv och vår samtid.
Föreställningen kan bokas från och med november 2024.

Om föreställningen:
De lyckades på ett väl finurligt sätt få oss att sätta skrattet i halsen. Det kändes i hela kroppen och har ett viktigt tema som jag tänker att vi alla kan känna igen oss i. Cecilia Tomasdotter, dansare och legitimerad lä
rare.

Tankeväckande. Relaterbar. Proffsigt! Både roligt och seriöst, en bra blandning av skratt och allvar. Unga vuxna som sett föreställningen.

Starkt, kraftfullt, roligt! Kina Strandberg, projektledare och kommunikatör.

På scen: Sofia Wirzén, David Kroon och Cathrine Kolping.
Regi: Isabelle Boström.
Musik: Olivia Ahltorp och David Kroon
Kostym: Sara Jane Göthlin
Film och foto: Sara Svärdzen

Speltid: 50 minuter
Pris: 20 000 kr

Föreställningen kan bokas från och med november 2024.



Minnenas trädgård- scener ur ett föräldraskap
Målgrupp: Vuxna.

Minnenas trädgård är en dans- och musikföreställning med humor och värme som många kan känna igen sig i.
 Med livemusik i folklig ton, tar vi avstamp i föräldraskapet genom generationerna. Med kropp, röst och musik gestaltas berättelser från 1920-talet och framåt. Vi få njuta vardagens bestyr såväl nu som då. Vi matar, tjatar, städar, putsar, sorterar, hänger. Pussar. Kramar. Älskar. Vad finns det för likheter och olikheter i föräldraskapet nu och då? Och den största frågan, vad gör vi med bullen i ugnen?

Minnenas trädgård- scener ur ett föräldraskap är en föreställning som många kan känna igen sig i.
Föräldraskapet. Tröttheten och otillräckligheten, sorgen, glädjen och lekfullheten.
Att räcka till och finnas där för de allra käraste vi har. Att bära men inte brista.
Att få friska barn. Att få sjuka barn. Att ha barn i himlen och i jorden.
I livets alla skiften står vi där starka och samtidigt sköra. Vi skrattar och gråter, tröstar, skyddar, älskar. 

Föreställningen ackompanjeras av Nina Pérez som med fiol, gitarr och cajon bär berättelserna framåt. 

I den konstnärliga processen har Värmdans samtalat med seniorer som har delat med sig av sina berättelser, minnen och syn på föräldraskapet genom tiderna och blandat det med våra egna erfarenheter.

Publiken bjuds först in till Minnenas trädgård- en fotoutställning som väcker minnen och associationer. Vi minglar med publiken och får direktkontakt innan föreställningen börjar och det brukar bli en fin personlig kontakt. Publiken får också diskutera temat med grannen och på så vis blir vi alla "du" med varandra. En kort rörelse-workshop ingår i starten och får alla att samla sig.

"Helt suveränt! Gav oss åskådare en mycket träffsäker, tänkvärd, känslomässigt stark bild av det viktiga föräldraskapet. Uttrycksfullt kroppsspråk, och en mycket passande och känslomässigt stark musik. Vi var alla tagna och kände en enorm glädje i en mycket underhållande dansteater."
Ursula Pehart, Valdemarsviks Riksteaterförening.

Dans och koreografi: Cathrine Kolping, Sofia Wirzén
Musik: Nina Pérez
Speltid: 50 minuter
Pris: 18 000 kr


Ser du mig? 
Målgrupp: högstadiet/gymnasium/ vuxna 

Ser du mig? är ett stycke som greppar tag och får oss att associera och reflektera över det egna och andras mående. Tänk om vi alla kan hjälpas åt att må bra... för det är väl viktigast av allt...?

Föreställningen passar särskilt bra i samband med en föreläsning eller temadagar kring psykisk hälsa. Vi erbjuder ett publiksamtal och workshop i samband med föreställningen.

Ett hej...
det kostar så lite med ett hej
samtidigt lätt att säga nej
lätt att vi bara blir stående
även om vi kan se någon annans mående
det kan vara så svårt, men tänk om det kan rädda liv...

I den konstnärliga processen har danskonstnärerna Cathrine Kolping och Sofia Wirzén, intervjuat personer som lidit av olika former av psykisk ohälsa, deras närstående, utifrån de berättelserna har "Ser du mig?" skapats.

"Där orden inte räcker till, tar dansen vid. Med full kraft slås man av det självklara, men också det sårbara i att finnas till hands för någon som inte själv orkar. Dansarna får varje rörelse att räknas och betraktaren kan inte undgå att beröras."/ Ulrika Lassing, Kultur- och fritids

Dans och koreografi: Sofia Wirzén och Cathrine Kolping
Speltid: 16 minuter
Pris: 10 000 kr


Berätta!
Målgrupp: barn 6-9 år.

Berätta är en interaktiv dansföreställning för barn, där rörelseglädje och berättelser står i fokus. En flexibel föreställning med integrerad workshop som spelas på bibliotek och liknande platser.
En berättelse har försvunnit och publiken får följa med på en vandring genom lokalen för att leta efter den. Under färden skapas olika scenrum där dans och läsning möts i ett virrvarr av olika berättelser som bjuder in till fantasi och kreativitet.
Var är berättelsen?
och vad handlar den om?
Kanske är den närmare än någon kunnat ana…
Barnen blir själva en del av föreställningen då de bjuds med i rörelser och eget kreativt skapande. Helheten blir en upplevelse för flera sinnen.
I fokus stå berättelser och berättande i alla dess olika former; Berätta med rösten, berätta med kroppen, lyssna och se.
En språköverskridande föreställning för alla, med eller utan spring i benen.  
Dans och koreografi: Tove Klang och Sofia Wirzén
Speltid: 50 minuter
Pris: 13 000 kr. Två föreställningar samma dag och plats 22 000kr.


Vilse i Valsen
Målgrupp: Vuxna. 

En 3-dimensionell dansföreställning där publiken får ta plats runt omkring scenytan och följa tre lite udda karaktärer som möts i en musikalisk, akrobatisk och skruvad tebjudning. De tre karaktärerna kommunicerar genom dansens ordlösa språk. Humor blandas med allvar i denna finurliga spegling av vardagen.
Föreställningen består av tre delar, skapade av tre olika koreografer och framförs av tre kvinnliga Värmländska dansare. I centrum står musiken och mötena som skapar en medryckande värld av fantasi, dans och intriger.

"En kulturupplevelse utöver det vanliga. Vi fick mycket positiv respons från publik och media och kan varmt rekommendera den otroligt duktiga danstrion och magnifika föreställning."
– Ida Kraft, evenemangskoordinator på Säffle kommun 

Koreografi: Lidia Wos, Tove Klang, Håkan Mayer
Dansare: Anna Nilsson, Linn Kvamme, Tove Klang
Pris: 16 000 kr


Krokeliboken
Målgrupp: 3-10 år/familj.

En mysig familjeföreställning om två filurer som upptäcker böckernas magiska värld. Två karaktärer upptäcker underliga föremål i sin omgivning och börjar undersöka vad det är. Med finurliga rörelser och knasiga påhitt upptäcker de böckernas magiska värld… Genom dans, fysisk teater och böcker skapar scenkonstnärerna en medryckande upplevelse som sätter fantasin i rörelse.

Dans och koreografi: Sofia Wirzén och Tove Klang, ett samarbete med Scenbruket
Speltid: 30 minuter
Pris: 15 000 kr